ابتدا بگذارید منظور خود را از کلمه "ویروس" که در تیتر مطلب آمده است ، عنوان کنم . دسته بندی بدافزارها فقط شامل ویروس ها نیست . بلکه میتوان آنها را به دسته های دیگری مثل کرم ها ، تروجان ها ، روتکیت ها ، جاسوس افزارها و .... تقسیم کرد . اما در بین کاربران کامپیوتر ( مخصوصا در کشور ما ) هر نوع اخلال در عملکرد سیستم را ویروس تلقی میکنند که البته درست هم نیست . ما هم در تیتر مطلب نام ویروس را بردیم تا توجه خوانندگان کم تجربه تر در این زمینه را جلب کنیم .
امکان ندارد کسی بگوید تا به حال هیچ بدافزاری وارد سیستم من نشده است . قطعا همه ما روزی با نوعی از بدافزارها ( ویروس ، کرم ، تروجان ، روتکیت و ... ) مواجه شده ایم و ممکن است که حسابی هم اذیت شده باشیم . قبل از اینکه اجازه بدهیم بدافزاری وارد سیستم ما بشود ، باید تمام سعی خود را بکار بگیریم تا از ورود آنها به سیستم خود جلوگیری کنیم . این مرحله مانند بیماری های انسانی به مرحله پیشگیری معروف شده است . اما اگر هم بدافزاری به سیستم راه پیدا کرد ، نگران نباشد . چون مرحله درمان هم وجود دارد و میتوانید با استفاده از روش ها و ابزارهای موثر ، در این میدان نبرد پیروز شوید .
در این مطلب قصد داریم تا چند مورد قبل و بعد از آلودگی را به شما گوشزد کنیم تا با رعایت آنها همانطور که گفتیم ، پیروز میدان شوید .
چند مورد قبل از آلودگی به ویروس ها :
۱- آلودگی به وسیله حافظه های جانبی :
امروز حافظه های جانبی در اشکال متنوعی دیده میشوند . از هارددیسک های اکسترنال چند ترابایتی گرفته تا مموری گوشی های موبایل و فلش دیسک های معمولی که چند گیگابایت ظرفیت دارند . اما بیشتر این آلودگی ها از همین طریق انتقال پیدا میکنند . مدتی پیش مطلبی را منتشر کردیم که در آن مایکروسافت گزارش داده بود که آلودگی از طریق "راه اندازهای خودکار ( autorun )" با کاهش زیادی مواجه شده است . اما این وضعیت شاید برای کشورهایی باشد که استفاده از ویندوزهای جدید مایکروسافت مثل ویستا و ۷ رواج بیشتری دارد ؛ نه در کشور ما که شاید بیش از ۸۰ درصد کامپیوترها هنوز از ویندوز XP استفاده میکنند . اگر شما هم از ویندوز XP استفاده میکنید ، میتوانید از چند روش مختلف برای جلوگیری از اجرای اتوران ها بهره بگیرید .
* ارتقا به ویندوزهای جدیدتر : بعد از ویندوز XP ، شرکت مایکروسافت دو ویندوز را وارد بازار کرد . اولی که ویندوز شکست خورده ویستا بود و دومی شاهکاری به نام ویندوز ۷ . به شما توصیه میکنیم که در صورتی داشتن توان سخت افزاری مناسب برای اجرای ویندوزهای جدیدتر مثل ویستا یا ۷ از آنها استفاده کنید . اما همانطور که میدانید ، ویندوز ویستا اصلا مورد پسند کاربران قرار نگرفت ولی ویندوز ۷ با استقبال بسیار خوبی روبرو شد . توصیه ما هم به شما ویندوز ۷ است .
* استفاده از برنامه های مخصوص : برنامه های زیادی هستند که جلوی اجرای اتوران ها را میگیرند . یکی از بهترین برنامه ها Autorun Virus Remover است که به غیر از کاربرد اصلی خودش ، امکانات دیگری هم در اختیار شما قرار میدهد . مثل ایجاد مصونیت در برابر همین نوع از بدافزارها . کافیست این برنامه را از اینجا دریافت کرده و نصب کنید . تنها با نصب کردن این برنامه جلوی فعالیت ویروس های اتورانی که از طریق حافظه های جانبی انتقال می یابند ، گرفته میشود .
* کلیک نکردن روی درایو حافظه های جانبی : هنگامی که یک فلش دیسک را به پورت USB وصل میکنید ، درایو آن در قسمت My Computer ظاهر میشود . کلیک کردن روی درایو مربوطه مانند اینست که فایل autorun را اجرا کرده باشید و هنگامی که فایل autorun اجرا شود ، بدافزار هم اجرا میشود . به همین سادگی سیستم آلوده خواهد شد . الا اینکه آنتی ویروس تان آپدیت باشد و ویروس را بشناسد تا این روند متوقف شود . اگر میخواهید درایوتان را باز کنید ، از قسمت Folders و یا آدرس بار My Computer آن را باز کنید .
۲- استفاده از آنتی ویروس و فایروال مناسب :
در اینجا نمیخواهیم به شما بگوییم که چه آنتی ویروسی مناسب تر است و یا راه های انتخاب آنتی ویروس مناسب چیست . چون نه در این مطلب میگنجد و هم اینکه درباره این موضوع مطالب زیادی نوشته شده است که با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید به آنها دست پیدا کنید . آنتی ویروس ها میتوانند تا حد زیادی جلوی تهدیدها را بگیرند . مهم نیست این تهدیدها از کجا سرچشمه میگیرند . شبکه و یا روش های انتقال سخت افزاری داده ها . به هر حال آنتی ویروس شما پس از آنالیز داده ها ، تصمیمات لازم را اتخاذ میکند . البته باید این مورد را هم گفت که آنتی ویروس ها نیز میتوانند دچار خطا شوند که به خطای تشخیصی آنها به اصطلاح "مثبت کاذب" گفته میشود . پس خیلی زیاد هم به آنتی ویروستان دلخوش نکنید . در عوض اطلاعات خود را درباره تهدیدات کامپیوتری بالا ببرید .
اما فایروال ها برنامه هایی هستند که تمام تخصصشان را در زمینه شبکه به کار میگیرند . داده هایی که از سیستم شما ارسال میشوند و یا قصد ورود به سیستم شما را دارند توسط این برنامه ها بررسی شده و در صورتی که مورد مشکوکی مشاهده شود ، سریعا شما را مطلع میکنند و یا طبق تنظیمات و سیاست های خود عمل خواهند کرد . شاید بهتر باشد به منظور انتخاب یک فایروال مناسب هم در اینترنت تحقیقی انجام دهید که حسابی به سودتان خواهد شد .
۳- آپدیت سیستم عامل :
صبر کنید ! صبر کنید ! باز هم قرار نیست از آن حرف های تکراری بزنم . خودم میدانم که آپدیت سیستم عامل با این سرعت های پایینی که در اختیار ما ایرانی ها قرار دارد ، مشکل است و در بعضی مواقع حتی مجبوریم قید این کار را بزنیم . اما باور کنید با یک سرعت ۱۲۸ کیلوبیتی هم میتوان سیستم عامل را آپدیت کرد . شاید نتوان به صورت کامل این کار را انجام داد ولی حتی اگر برخی از وصله های امنیتی را هم نصب کنید ، خیلی در امنیت سیستم شما موثر خواهد بود . ویندوز و لینوکس و مک او.اس هم فرقی ندارد و اگر هر کدامشان را آپدیت کنید به سودتان خواهد بود . ولی از این جهت که حدود ۹۰ درصد کامپیوترهای جهان از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنند و صد البته مورد استفاده بیشتر ایرانی ها هم قرار دارد ، ما در مورد آپدیت ویندوز صحبت خواهیم کرد .
۴- آپدیت نرم افزارها و درایورهای نصب شده بروی سیستم :
آسیب پذیرترین قسمت سیستم های کامپیوتری ، نرم افزارهای آن هستند . چون این نرم افزارها توسط انسان ها نوشته شده اند و به طور قطع دچار اشکالات امنیتی هستند . به طوری که متخصصان امنیت و برنامه نویسان یک جمله معروف در بین خودشان دارند . " برنامه ی بدون مشکل ، برنامه ی نانوشته است " . در این جمله منظور از کلمه "مشکل" ، اشکالات امنیتی است که بعضی مواقع ضربات مهلکی را بر پیکره نرم افزار وارد میکند . ولی شرکت های نرم افزاری بزرگ و صاحب نام مثل مایکروسافت ، ادوب و ... و یا حتی شرکت های کوچک تر نیز برای برنامه های خود ، مدام پچ های امنیتی ارائه میدهند تا از وقوع مشکلاتی که به مرور زمان توسط هکرها کشف میشوند ، جلوگیری کنند . شما نیز باید این وصله های امنیتی را دریافت کنید تا از شر حملات کامپیوتری در امان بمانید . در بین این نرم افزارها بعضی از آنها مهمتر از دیگری هستند . برنامه هایی که در ارتباط مستقیم و یا غیر مستقیم با اینترنت و یا شبکه هستند را در اولویت آپدیت قرار دهید . در اینجا به شما توصیه میکنم که حتما مرورگر خود را آپدیت کنید . حتی اگر اینترنت شما از نوع دیال آپ باشد و سرعت کم شما را آزار بدهد . چون مرورگر شما پنجره ای به دنیای اینترنت و البته بدافزارهای خطرناک است .
در قسمت قبل درباره آپدیت سیستم عامل اطلاعاتی را کسب کردید . خود سیستم عامل هم یک نرم افزار است ولی از دسته نرم افزارهای سیستمی . در این میان نرم افزارهای دیگری به اسم درایور وجود دارند که وظیفه برقراری ارتباط سیستم عامل و سخت افزار مورد نظر را دارند . درایورها که از سوی شرکت های سازنده سخت افزار ارائه میشوند نیز دارای آپدیت هایی هستند که باید آن ها را نصب کنید . این آپدیت ها در بعضی موارد امنیتی بوده و در بعضی موارد دیگر نیز به منظور افزایش بازدهی ارائه میشوند .
۵- بروز رسانی آنتی ویروس ، واجب تر از هر چیزی :
دوستی به شما میگوید که سیستمش فوق العاده کند شده و خیلی وقت ها هنگ میکند . وقتی به اوضاع ویندوزش نگاه میکنید ، میبینید که آخرین آپدیت آنتی ویروس مربوط به یک یا دو سال قبل است . در واقع این آنتی ویروس رنگ آپدیت را به خود ندیده است . آنتی ویروس هم احتمالا آنتی ویروسی است که دو سال پیش از شما گرفته و حتی لحظه ای هم به فکر آپدیت آن نیفتاده است .
دلیل این کندی کاملا مشخص است . این کامپیوتر جولانگاه هر نوع بدافزاریست . از مخرب ترین ویروس ها و کرم ها و تروجان ها گرفته تا خطرناک ترین روتکیت ها . آنتی ویروس هم که به کلی تعطیل است .
یا در تنظیمات آنتی ویروس خود ، آپدیت اتوماتیک را انتخاب کنید و یا با امنیت کامپیوترتان خداحافظی کنید . میدانم الان سوالی در ذهن خوانندگان عزیز این مطلب پیش آمده است که با داشتن یک آنتی ویروس کرک شده نمیتوان از قابلیت آپدیت اتوماتیک استفاده کرد .
ما سه راه پیش پای شما خواهیم گذاشت :
* سرور آپدیت را عوض کنید . در تنظیمات آنتی ویروسها قسمتی وجود دارد که میتوانید سرور مربوط به آپدیت را عوض کنید . به عنوان مثال در بین سایت های معروف ایرانی ، بعضی ها مثل سافت گذر ، سرور آپدیت نرم افزار امنیتی ESET NOD 32 را ارائه میدهند . میتوانید از این روش استفاده کنید ولـــی ..... این روش ممکن است از لحاظ امنیتی دارای مشکلات و نقاط ابهامی باشد . البته ما قصد تهمت زدن به هیچ کس را نداریم . اما کارشناسان امنیت بر این عقیده اند که سرورهای آپدیتی که خارج از قلمرو شرکت اصلی قرار دارند میتوانند خطرات زیادی را برای افرادی که از این سرورهای آپدیت دریافت میکنند ، بوجود بیاورند . چون ممکن است در بین فایل های مربوط به آپدیت نرم افزار ، فایل های دیگری نیز وارد سیستم شده و امنیت آن را به خطر بیاندازند . حداقل مزیتی که این روش میتواند داشته باشد اینست که پس از چند ساعت ( به گفته ی سایت های ارائه دهنده ی این سرورها ) میتوانید این آپدیت ها را به صورت خودکار دریافت کنید و به دلیل فراموشی در آپدیت نرم افزار ، دچار خطرات مربوطه نخواهید شد .
* از نرم افزارهای امنیتی رایگان استفاده کنید . این سری از نرم افزارها عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده اند . به شکلی که نسخه های رایگان آنتی ویروس هایی مثل Avast و Avira و یا آنتی ویروس مایکروسافت ( و یا محصولات دیگر که اکنون در ذهن ندارم ) طرفداران زیادی را چه در داخل و چه در خارج از کشور بدست آورده اند . به عنوان مثال من خودم حدود ۲ سالی است که از نسخه رایگان آنتی ویروس Avast استفاده میکنم و کاملا راضی هستم . البته قصد تبلیغ آنتی ویروس خاصی را نداشته و ندارم . بعضی از دوستان بنده نیز از نسخه رایگان Avira و یا سایر آنتی ویروس های رایگان دیگر استفاده میکنند و راضی بوده اند . از لحاظ امکانات هم این آنتی ویروس ها در وضعیت خیلی خوبی قرار دارند . شاید همه امکانات و ابزارهای مختلف نسخه های تجاری را نداشته باشند ولی با وجود رایگان بودنشان از ابزارهای مناسبی بهره میبرند . حداقل مزیت استفاده از نسخه های رایگان هم قابلیت آپدیت اتوماتیک است . پس اگر از آنتی ویروس رایگان استفاده میکنید ، قابلیت آپدیت اتوماتیک آن را روشن بگذارید .
* نسخه اصلی آنتی ویروس را خریداری کنید . اگر با همه توضیحات بالا باز هم قانع نشده اید و میخواهید از نسخه های تجاری استفاده کنید ، پس نسخه اصلی را خریداری کنید . خرید نسخه اصلی از نمایندگی های معتبر خیال شما را کاملا راحت میکند .
تا کی میخواهید به دنبال یوزرنیم و پسوردهای آپدیت در این سایت و آن سایت بگردید ؟؟؟ آنتی ویروس مورد نظرتان را خریداری کرده و خودتان را خلاص کنید .
۶- پشتیبان گیری از ویندوز و سایر اطلاعات مهم :
این قسمت هم قبل و هم بعد از آلودگی به ویروس ها کاربرد دارد . پشتیبان گیری از اطلاعات واقعا مهم است . اما چرا ؟؟؟
الف : در صورت بروز هر گونه مشکلی چه سخت افزاری و چه نرم افزاری ، خیالتان از بابت مسائلی مانندن آسیب دیدن اطلاعات و یا نابود شدنشان راحت است . البته سعی کنید که فایل های بک آپ را در بازه های زمانی معین ( بسته به اهمیت اطلاعات ) به فضایی خارج از کامپیوترتان انتقال دهید . میتوانید آنها را روی یک هارد اکسترنال بریزید و یا از سرویس های آنلاین استفاده کنید . سرویس های آنلاین بهترین روش برای نگهداری اطلاعات مهم هستند . البته نه هر سرویس آنلاین ذخیره سازی فایل . معمولا شرکت بزرگ مثل مایکروسافت و گوگل فضای ذخیره سازی آنلاین با حجم های مناسبی در اختیار کاربرانشان قرار میدهند که برای ذخیره کردن فایل های مهم بسیار خوب است .
ب : بدافزارهای گروگانگیر یکی دیگر از عواملی هستند که اهمیت پشتیبان گیری از داده ها را مشخص میکنند . بدافزارهایی وجود دارند که با رمزنگاری اطلاعات شما ، به اصطلاح آنها را گروگان میگیرند و در عوض درخواست مقداری پول از شما میکنند تا فایل ها را آزاد کنند . اگر شما یک بک آپ از اطلاعات مهم خود داشته باشید ، خیالتان به کلی راحت خواهد بود .
ج : پشتیبان گیری از ویندوز واقعا مهم است . میتوانید از ویندوز و همه برنامه های آن یک بار پک آپ گرفته و برای همیشه خودتان را راحت کنید . پشتیبان گیری از ویندوز هم سرعت بازگردانی را بیشتر میکند و هم اینکه دیگر نیازی نیست ساعت ها وقت خود را صرف نصب کردن برنامه ها و درایورها کنید . اگر هم بدافزاری در سیستم وجود داشته باشد ، اول از همه فایل های مهم سیستم عامل را هدف قرار میدهد . در صورتی که قبلا بک آپی از یک ویندوز سالم تهیه کرده باشید ، میتوانید به سرعت ویندوز و تمامی برنامه ها و درایورها را بازگردانی کنید . در این بین اگر ویروسی نیز وجود داشته باشد ، حذف خواهد شد . اگر همین حالا تصمیم گرفته اید تا از ویندوز خود بک آپ تهیه کنید ، این مطلب از گویا آی تی به شما کمک شایانی خواهد کرد . البته ممکن است ویروس ها ، فایل های شما که در دیگر درایوها بوده اند را آلوده کرده باشند و منتظر فرصتی برای اجرا شدن باشند . این موارد را در مراحل بعد از آلودگی توضیح خواهیم داد .
۷- در صورت امکان کمی حرفه ای تر کار کنید :
بعضی ها را میشناسم که سیستم خود را تبدیل به یک مرکز امنیتی کرده اند . نه ! منظورم این نیست که همه ی آنتی ویروس ها و فایروال ها را با هم نصب کرده اند . چون اصلا اینچنین حالتی مضحک است و تداخل با برنامه ها با یکدیگر هم اجازه انجام چنین کاری را نمیدهد . منظور من اینست که دقیقا همه چیز منظم و مرتب است و وضعیت سیستم به دقت کنترل میشود . طوری که اگر کسی نداند ، فکر میکند در اینجا اطلاعات فوق سری مربوط به منطقه ۵۱ نگهداری میشود :D .
وضعیت رجیستری ، برنامه ها و شبکه ، اینترنت و سایر فعل و انفعالات سیستم چک میشوند . شما هم میتوانید این کارها را انجام دهید . اما باید کمی سطح اطلاعات خود بالاتر برده و همچنین روش کار کردن با این برنامه ها را فرا بگیرید . برنامه های مانیتورینگ رجیستری و شبکه ، نمونه های خوبی هستند که میتوانند با آنها شروع کنید . تغییرات در رجیستری را بررسی کنید . مسیرهای مهم رجیستری را یاد بگیرید . مثل مسیری که آدرس فایل ها به منظور راه اندازی بعد از بالا آمدن ویندوز ، آنجا قرار میگیرند . همچنین مانیتورینگ شبکه به شما کمک میکند تا متوجه شوید که چه برنامه هایی در حال کار با شبکه و اینترنت هستند و در صورت مشاهده یک برنامه غیر عادی ، سریعا دسترسی آن را به اینترنت قطع کنید .
*****************
چند مورد بعد از آلودگی به ویروس ها
۱- ترمیم یا بازسازی مجدد :
بعد از آلوده شدن به ویروس ها ، اولین جاییکه مرکز آسیب دیدگی هاست ، سیستم های نرم افزاری کامپیوتر شماست . پس ما از پایه ای ترین قسمت نرم افزاری که همان سیستم عامل ( در اینجا ویندوز مورد توجه است ) میشود شروع خواهیم کرد .
شاید ساده ترین راه تعویض ویندوز باشد . ولی این مورد به وضعیت شما هم بستگی دارد . اگر به شدت مشغول انجام کارهای خود باشید ، تعویض ویندوز ، نصب برنامه ها و جابجا کردن فایل ها کار بسیار عذاب آوریست . پس در این موارد ترمیم را انتخاب میکنیم .
به منظور ترمیم میتوانید از چند روش استفاده کنید :
* استفاده از دیسک های نجات : ویروس ها از هر راه و روشی استفاده میکنند تا یک گام جلوتر از نرم افزارهای امنیتی باشند . یکی از این راهها نیز از کار انداختن آنتی ویروس هاست . پس نتیجه میگیریم که از داخل ویندوز و در شرایطی که ویروس در حال اجراست ، نمیتوانیم کار زیادی را صورت بدهیم . در اینجا باید به فکر راهی بود تا خارج از محیط ویندوز ، ضربه کاری را به ویروس وارد کنیم . دیسک نجات بهترین راه حل است و در اکثر موارد به خوبی عمل میکند . آنتی ویروس هایی مختلفی مثل NOD 32 و Kaspersky دیسک های نجات دارند . اگر قصد دارید تا همین حالا یک دیسک نجات آماده و بدون هیچ دردسری تهیه کنید ، به وبسایت های دانلود نرم افزار بروید . راهنمای استفاده از دیسک نجات کسپرسکی را هم میتوانید از گویا آی تی که توسط دوست خوبمان ، آقای محمدرضا ارجمندی نوشته شده ، مطالعه کنید .
* اسکن کردن ویندوز از طریق یک سیستم عامل دیگر : بله ، درست است . میتوانید از طریق یک سیستم عامل دیگر ، ویندوز را اسکن کرده و ویروس ها را از بین ببرید . بعضی از توزیع های سیستم عامل لینوکس ، دارای قابلیت بوت شدن فقط از طریق یک سی دی هستند . از محبوب ترین این توزیع ها میتوان به توزیع ابونتو اشاره کرد . کافیست یک لایو سی دی ابونتو را از فروشگاه ها تهیه کرده ( و یا اینکه فایل مربوطه را به صورت کاملا رایگان از وبسایت ابونتو دریافت کرده و آن را روی یک سی دی رایت کنید ) و داخل سی دی رام قرار دهید . سیستم به راحتی از طریق ابونتو بوت خواهد شد و میتوانید با نسخه ای از آنتی ویروس های لینوکسی ( مثل آواست ) ، ویندوز را درست و حسابی اسکن کنید .
۲- بازسازی مجدد : اگر به هر دلیلی مایل به انجام موارد بالا نیستید ، بازسازی مجدد میتواند بهترین گزینه باشد . بازسازی مجدد به زبان ساده یعنی اینکه ویندوز را دوباره نصب کنید . نصب ویندوز هم ممکن است چندین راه داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد :
* نصب ویندوز با استفاده از بک آپ قبلی : در قسمت " چند مورد قبل از آلودگی " و در بخش ششم ، به اهمیت بک آپ گیری از ویندوز اشاره کردیم . اگر شما از ویندوز خود قبلا بک آپ گرفته اید ، کارتان بسیار راحت میشود . چون با چند کلیک ساده میتوانید ویندوز و تمامی برنامه ها و درایورها را نصب کنید .
* نصب ویندوز به صورت معمول : نصب ویندوز به صورت معمول که یک روال ساده و همیشگی دارد و نیازی نیست ما توضیحی بدهیم . در این باره نیز توضیحی نخواهیم داد . چون در حوصله این مقاله نمیگنجد . برای ما مهم بعد از نصب ویندوز است و اینکه چه کارهایی باید انجام دهیم . اگر از ویندوز XP استفاده میکنید ، ابتدا باید وجود autorun ها در درایوهای دیگر را بررسی کنید . به منظور انجام اینکار ، ابتدا وارد My Computer شده و از طریق آدرس بار ، درایوها را به ترتیب باز کنید . به عنوان مثال برای باز کردن درایو D ، در آدرس بار به این شکل تایپ کنید :
D:\
با این کار اگر autorun در درایو مورد نظر وجود داشته باشد ، اجرا نخواهد شد و اجرا نشدن آن مساوی با اجرا نشدن ویروس خواهد بود . حالا باید فایل ها را از حالت مخفی خارج کنید . حتی فایل های سیستمی را نیز باید از حالت مخفی بودن خارج کنید . چون بعضی از ویروس ها حالت مخفی شدن سیستمی را انتخاب میکنند . از منوی Tools ، زیر منوی Folder Options را انتخاب کرده و به تب View بروید . از بین گزینه ها ، گزینه Show Hidden Files , fold.... را انتخاب کنید . از گزینه های پایین تر نیز ، تیک گزینه ی Hide protected operating sys..... را بردارید . در مواجه با پیغام صادر شده ، Yes را کلیک کنید .
اکنون اگر در ریشه اصلی درایو ، فایلی به نام autorun.inf را مشاهده کردید ، سریعا آن را حذف کنید . معمولا یک فایل اجرایی با پسوند exe هم در کنار این فایل مشاهده میشود که باید آن را حذف کنید .
تذکر بسیار مهم : انجام این مراحل برای درایوی که ویندوز در آن نصب شده است ، اصلا نیازی نیست . حتی ممکن است به اشتباه یکی از فایل های مهم سیستمی را پاک کرده و ویندوز را کاملا از کار بیاندازید .
مراحل بالا را میتوانید برای ویندوزهای ویستا و ۷ نیز میتوانید انجام دهید . البته درصد آلودگی به ویروس های اتوران در ویندوزهای ویستا و ۷ کاهش یافته است ولی به هر حال کار از محکم کاری عیب نمیکند .
حالا با یک آنتی ویروس آپدیت شده و قدرتمند ، سیستم را به صورت کامل اسکن کنید .
ویندوزهای ویستا و ۷ نیز معمولا با یک اسکن کامل ، مشکلاتشان حل خواهد شد .
۲- اطلاعات مالی ، مهمتر از هر چیزی :
دیگر خیلی وقت است که بدافزار نویسان برای کسب شهرت و یا انتقام گرفتن وقت خود را صرف نمیکنند . بیشتر اهداف آنها اقتصادیست و برای کسب درآمد این کار را میکنند . بعضی های از طریق ساخت بدافزار و تحویل دادن آن به مشتری کسب درآمد میکنند و برخی دیگر هم به صورت مستقیم عملیات را خودشان شروع کرده و به پایان میرسانند .
کاملا مشخص است که نه شما و نه هیچ کس دیگری دوست ندارد پول هایی که بدست آورده است را به راحتی هرچه تمام از دست بدهد . پس قبل از هر کاری ، بررسی اطلاعات مالی خود را شروع کنید . چون ممکن است هنوز فرصت را از دست نداده باشید و کسی به حساب شما دسترسی پیدا نکرده باشد .
هر گونه اطلاعات مهمی را که ۱ درصد هم احتمال لو رفتن آنها را میدهید ، تغییر دهید . پسورد مربوط به انجام فعالیت های اینترنتی یکی از مهمترین شناسه های شماست . چند دقیقه ی دیگر نه ، همین حالا این کار را انجام دهید . وار د حساب کاربری خود در وبسایت بانک مربوطه شده و آخرین گردش های حساب خود را چک کنید . در صورتی که مورد مشکوکی را مشاهده کردید ، آن را سریعا با بانک مربوطه در میان بگذارید . شاید راه چاره ای پیش پای شما بگذارند .
۳- بررسی تمامی اطلاعات اینترنتی :
بدافزارهایی مثل تروجان ها قابلیت ارسال اطلاعات شما به سازنده ی خود را دارند . به عنوان مثال نام کاربری و کلمه عبور شما در سایت های مختلف را به آدرسی که سازنده ی آن تعیین کرده ، ارسال میکنند . تنها کافیست تا آدرس ایمیلی که توسط شما در سایت های مختلف به کار گرفته میشود ، بدست هکر بیفتد . آن موقع عمق فاجعه بیشتر هم میشود . چون هکر میتواند با یک نگاه به اینباکس شما ، سایت هایی که در آن عضو هستید و از طریق این آدرس ایمیل با آنها ارتباط دارید را پیدا کند . سپس با یک درخواست تغییر پسورد ، به راحتی لینک تغییر پسورد را در Inbox شما دریافت کرده و اقدام به تغییر دادن آن خواهد کرد .
در این موارد بهترین کاری که میتوانید انجام دهید ، اینست که هرچه سریع تر به سرویس دهنده ایمیل خود بروید و کلمه عبور خود را تغییر دهید . شاید به نظرتان تغییر کلمه عبور به تنهایی کافی باشد ، اما کافی نیست . شما باید تمام مواردی که منجر به بازیابی کلمه عبورتان میشود را تغییر دهید . ترجیحا هر نوع اطلاعات مهمی را که یک درصد احتمال میدهد به دست هکر افتاده باشد تغییر دهید . به عنوان مثال سوال امنیتی که در بیشتر سرویس دهنده های ایمیل و یا سرویس های دیگر کاربرد وسیعی دارد و یا ایمیل دوم که به اندازه سوال امنیتی اهمیت دارد . در ضمن همان ایمیل دوم خودتان را هم باید بررسی کنید تا از بروز کوچکترین مشکلی جلوگیری شود .
۴- دسترسی های مشکوک به اکانت های اینترنتی :
بعضی سرویس های اینترنتی میتوانند با برنامه های شخص ثالث و یا سرویس های دیگری که در سایت های مختلف ارائه میشوند ، ارتباط برقرار کرده و در استفاده آسان از آنها به کاربر کمک کنند . به عنوان مثل هر برنامه یا سایتی که بخواهد به نحوی با اکانت گوگل شما ارتباط برقرار کند ، ابتدا گوگل تاییدیه ای به منظور ایجاد دسترسی آن برنامه را از شما درخواست میکند و در صورت موافقت شما این ارتباط برقرار میشود .
اگر اکانت گوگل دارید ، به این لینک مراجعه کنید .
در قسمت Connectd Sites , Apps and Services مواردی را مشاهده خواهید کرد . در این قسمت لیست سایت ها ، برنامه ها ، افزونه و سرویس هایی که به نحوی با اکانت گوگل شما ارتباط دارند نمایش داده میشود . اگر در بین این موارد ، مورد مشکوکی را مشاهده کردید ، هرچه سریع تر اقدام به حذف آن کنید . چون ممکن است از طریق بدافزار موجود بروی سیستم شما و یا هکر ایجاد شده باشد . به منظور حذف هر کدام از این موارد نیز میتوانید روی لینک Revoke Access مقابل آن ها کلیک کنید .
اگر موردی را دیدید که قبلا استفاده میکردید اما اکنون دیگر برایتان استفاده ای ندارد را حذف کنید . چون در صورت بروز نقص امنیتی برای آن مورد خاص ، میتواند برای شما نیز مشکل ساز شود .
۵- بررسی کامل حافظه های جانبی :
همیشه برای انتقال فایل های خود ، از روش های مختلفی استفاده میکنیم . یکی از روش هایی انتقال سریع فایل ها بین دو سیستم ( که فاصله زیادی از هم داشته باشند ، مثل منزل شما و دوست تان که در فاصله زیادی از هم قرار دارند ) ، روش انتقال فایل ها از طریق حافظه های جانبی است . فلش دیسک ها ، هاردهای اکسترنال و مموری کارت گوشی ها و بعضی مواقع هم حافظه ی داخلی خود گوشی موبایل .
همه مواردی که در بالا گفته شد ، مستعد پذیرش ویروس ها هستند . اگر قبلا یکی از این حافظه های جانبی را به کامپیوتر آلوده خود وصل کرده باشید ، به طور حتم آلوده شده اند . پس اگر آنها را دوباره به کامپیوتر خود متصل کنید ، احتمال آلوده شدن شما وجود خواهد داشت . بسیار خب ، در صورتی که بخواهید این حافظه ها را بررسی کنید ، میتوانید از روش های زیر استفاده کنید .
* بررسی از طریق توزیع های لینوکسی : اگر دل نگران آلوده شدن دوباره سیستم خود هستید ، بهتر است از این روش استفاده کنید . چون اگر به اشتباه هم فلش دیسک خود را باز کنید ، اتفاق خاصی نخواهد افتاد . کمی بالاتر هم گفتیم که میتوانید سیستم خود را از طریق توزیع های لینوکسی که قابلیت دیسک زنده را دارند ، استفاده کنید . شما کامپیوتر خود را با یک دیسک زنده ( مثلا توزیع ابونتو ) بالا آورده و از طریق یک آنتی ویروس لینوکسی ، درایوهای ویندوزی را اسکن کنید . همین کار را میتوانید برای فلش دیسک ها نیز انجام دهید . یعنی فلش دیسک ( یا هر حافظه جانبی دیگری ) را به سیستم متصل کرده و با یک آنتی ویروس لینوکسی ، آن را اسکن کنید .
* از طریق ویندوز اقدام کنید : در هر صورت اگر حال و حوصله اسکن از طریق لینوکس را ندارید ، میتوانید از طریق همان ویندوز شروع به بررسی حافظه های جانبی خود کنید . در صورتی که موارد امنیتی را رعایت کرده باشید . مثلا اتوران ها را از کار انداخته باشید ( مخصوصا این مورد برای ویندوز XP کاملا تاکید میشود ) و یا برنامه ای مثل Autorun Virus Remover که در ابتدای مطلب آن را معرفی کردیم ، نصب کرده باشید تا از اجرای اتوران ها جلوگیری کرده و آن ها را پاک کنید . در نهایت پس از انجام همه این موارد ، با یک آنتی ویروس قدرتمند و مجهز به آخرین بروزرسانی ، حافظه های جانبی را بررسی کنید .
در پایان باید گفت این تنها تعدادی از مواردی بود که در مقابله با بدافزارها میتوانند مورد استفاده قرار گیرند . اما راه های زیاد دیگری هم هستند که در این مطلب شاید به آنها اشاره ای نشده باشد . باز هم تاکید میکنیم که اطلاعات خود را در زمینه امنیت بالاتر ببرید . چون بهترین راه محافظت از شما خواهد بود .
حتما واسه شما هم اتفاق افتاده که گاهی وقتا بخواین یه عکس رو از توی یک سایت یا یه وبلاگ توی هارد خودتون ذخیره کنین.. اما تا کلیک می کنین می بینین که ای دل غافل کلیک راست کار نمی کنه!!! یا با یه جمله حال گیر مواجه میشین که مثلا میگه "اینجا دارای کپی رایت هست" یا مثلا "دیر اومدی زود می خوای بری؟" شما هم حتما حالتون گرفته میشه و بی خیال میشین.. اما یه چند تا راه حل اینجا وجود داره..
1_ وقتی دیدین که کلیک راست کار نمیکنه اول کلیک چپ کنین و در حالی که کلیک چپ کردین حالا کلیک راست کنین.. این کار اکثرا جواب میده... اون وقت خیلی راحت عکستون رو کپی کنین!!!
2_اگه مورد بالا جواب نداد حالا وقتشه یه کار راحت دیگه انجام بدین .. از منوهای بالای صفحه internet explorer منوی file رو بزنین و بعدش گزینه save as رو بزنین و وبلاگ یا سایت رو یه جایی توی کامپیوترتون ذخیره کنین.. خوب حالا به آدرسی که وبلاگ رو save کردین برین و اونجا باید یه فایل ببینین که تصویرش مثل آیکون internet explorer هست و یه فولدر که توش بعضی از فایلهای صفحه ای که باز کرده بودین وجود داره.. حالا توی فولدر زرد رنگ برین و عکسی که می خواستین رو کپی کنین.
در ضمن واسه دوستانی که اطلاع ندارن هم بگم که اگه روی آیکون آبی رنگ کلیک کنین همون صفحه اینترنتی که باز کرده بودین دیده میشه و با پاک کردن history هم پاک نمیشه. روش خوبیه واسه save کردن مطالب علمی وبلاگها یا وبسایتها.. اگه هم وبسایتو نخواستین save کنین بعد از کپی کردن عکس می تونین پاکشون کنین...
در قسمت ابزارهای ویندوز 7 (Accessories) علاوه بر Snipping Tool، Magnifier و موارد دیگری که در گذشته به آن پرداختیم، برنامههای ساده و کاربردی دیگری نیز وجود دارد که کم و بیش با آنها آشنا هستید. برخی از این برنامهها در ویندوزهای ویستا و XP وجود داشته که در ویندوز 7 نوسازی و بهینهسازی شده و برخی دیگر مختص ویندوز 7 است. از جمله این ابزار که در منوی استارت و زیرمجموعهپوشهAccessories قرار دارند، میتوان Calculator را نام برد.
ماشینحساب ویندوز 7 بسیار پیشرفتهتر از آن چیزی است که تصورش را میکنید. به صورت پیشفرض، ماشینحساب ویندوز را در حالت Standard خواهید دید که برحسب نیازتان میتوانید نوع و امکانات آنرا تغییر دهید.
اگر مهندس هستید بهتر است از منوی View، گزینهScientific را انتخاب کنید تا ماشینحساب مهندسی در اختیارتان قرار گیرد. اگر برنامه نویس هستید و میخواهید با اعداد در مبناهای مختلف کار کنید، از گزینه Programmer استفاده کنید و برای انجام کارهای آماری نیز ماشینحساب خود را در حالت Statistics قرار دهید. با انتخاب هر یک از این موارد یا استفاده از کلیدهای ترکیبی Alt بعلاوه 1 و 2 و 3 و 4، امکانات ماشینحسابتان کم و زیاد خواهد شد.
با کلیک روی گزینهHistory که در حالت Standard و Scientific قابل انتخاب است، پیشینهمحاسبات خود را در نمایشگر ماشین حساب خواهید دید. اگر با اعداد بزرگ سر و کار دارید و میخواهید برحسب صدگان، هزارگان و... تقسیمبندی شوند نیز میبایست گزینهDigit grouping را فعال کنید.
اما ماشین حساب ویندوز 7، علاوه بر این موارد، امکانات دیگری نیز در اختیار شما میگذارد که شاید کاربردیترین آنها مبدل واحدهای اندازهگیری به یکدیگر باشد.
از منوی View، گزینهUnit Conversion را انتخاب کنید تا Convertor به ماشین حسابتان اضافه شود. از منوی کشویی ... Select the type نوع واحد مدنظرتان را مشخص کنید. به عنوان مثال اگر میخواهید واحدهای اندازهگیری طول را به یکدیگر تبدیل کنید، باید در این قسمت گزینهLength را انتخاب کنید. همین طور برای واحدهای سطح Area، برای نیرو Power، برای درجه حرارت Temperature، برای وزن Weight و... را میتوانید انتخاب کنید.
پس از آن در فیلد From مقدار اولیه را وارد و واحد آن را نیز از منوی کشویی مربوط مشخص کنید، سپس با انتخاب واحد موردنظرتان از منوی کشویی To، مقدار اولیه واردشده به این واحد تبدیل خواهد شد.
اعمال تکنیکهای سئو پس از راهاندازی سایت
بیشتر صاحبان کسبوکارهای کوچک فقط بعد از راهاندازی کردن وبسایت فروشگاهی خویش به پیگیری بالا بردن سئو سایت خویش با پیادهسازی تکنیکهای سئو میروند. این در حالی است که برنامهریزی برای بهتر شدن رتبهی سایت و بیشتر شدن شدامد سایت باید پیش از طراحی وبسایت انجام شود.
حتی بهترین و حرفهایترین توسعهدهندگان وب هم پس از راهاندازی وبسایت تمام موارد مربوط به بهبود سئو را لحاظ نمیکنند. بعد بهتر است قبل از اینکه تارنما بالا بیاد برای این سوژه برنامه ریزی داشته باشیم.
مواردی که باید اثناء تاسیس تارنما جدید یا تغییر آن رعایت کرد دربرگیرنده موارد ذیل می باشند:
محتوای تولید شده
محتوای هر صفحه
معماری اطلاعات
آدرس بهرهگیری شده برای هر صفحه و مخصوصا ریدایرکت ۳۰۱ (هدایت کاربر به آدرس جدید)
تمام موارد فوق از اهمیت.بالایی برخوردار هستند چرا که تأثیر زیادی روی سئوی سایت میگذارند. پس اگر خودتان دانش.کافی در خصوص این جستار ندارید بهتر است با یک.نفر که متخصص است رایزنی کنید.
استفاده از تکنیکهای سئو برای مدت زمان کم
عملکرد سئو مانند سایر روش های بازاریابی.و تبلیغات مشابه اعلان رادیویی و تلویزیونی نیست. گوگل و موتورهای جستجو دیگر قوانین را تعیین می کنند. و فقط یک سئوکار پیشه ای.می تواند مدیریت نکوداشتن ارائه دهد. افزایش فروش سایت اینترنتی چرا که چیرگی های آنها با تجربه طولانی بدست آمده است.
یک سئوکار حرفه ای از راهبرد های قابل اطمینان.برای بهتر شدن.رتبه سایت و اغلب شدن ترافیک کاربرد می کنند. ولی بازهم هیچ تضمینی در این مورد وجود ندارد زیرا اغلب از 200 عامل سایر در الگوریتم های گوگل حضور دارند.
اهمیت سئو هر روز درحال بیشتر شدن است.و کسبوکارها هزینهی بیشتری برای آن پرداخت می کنند. چرا که سئو یکتا از روشهای.بازاریابی دیجیتال است. شما هر هزینه ای برای سئو بکنید به جیبتان برمی گردد. از یاد نبرید.که استراتژی سئو احتیاج به موعد طولانی دارد. کسب و کارهایی که در طولانی مدت روی سئو سرمایهگذاری میکنند، بهتر از هر شیوه بازاریابی دیگری.موفق می شوند. هر چیزی که در طویل مدت بدست بیاد ارزش فوقانی دارد.
از توسعه دهنده وب برای سئو کمک بگیرید
با اینکه توسعهدهندگان وبسایت ها با نکات پایه.سئو آشنا هستند. اما بازهم یک.نفر نمیتواند هم در زمینهی سئو و هم در زمینهی توسعهی وبسایت به.طور همزمان چیرگی بالا داشته باشد.
برای بهتر شدن ادب سئو باید اطلاعات زیادی جمعآوری کنید و به متغیرهای زیادی پروا کنید. توسعهدهندگان وب و کارآزمودگان سئو زمینهی کاری مشترکی دارند تنها تخصصشان با یکدیگر متفاوت است.
حتی باتجربهترین و حرفهایترین متخصصان وب نیز ابزار، تجربه و مهارت کمی در مدیریت کمپینهای سئو دارند.
امکان دیگری که در ماشینحساب ویندوز گنجانده شده، محاسبه اختلاف زمانی با استفاده از تقویم است! به عنوان مثال اگر میخواهید بدانید که روز پنجم از ماه دهم سال با روز سوم از ماه پنجم، چقدر اختلاف زمانی دارد، برای این منظور از منوی View،گزینهDate Calculator را انتخاب کنید. از منوی کشویی Select the date calculation you want گزینه ...Calculate the difference را انتخاب کنید تا به جواب برسید.
اگر از منوی کشویی، گزینه ... Add or Subtract را انتخاب کنید، میتوانید به تاریخ مدنظرتان چند روز را اضافه یا از آن کسر کنید تا تاریخ جدید به دست آید.
ماشینحساب ویندوز ابزارهای دیگری برای محاسبهمقدار مصرف سوخت در مسافتهای مختلف و... نیز دارد که شاید زیاد برایتان کاربردی نباشد.
اما اگر میخواهید نتیجه محاسبات خود در ماشینحساب را به جای دیگری منتقل کنید، میتوانید از منوی Edit، گزینهCopy را انتخاب یا از کلید میانبر Ctrl+C استفاده کنید. همچنین میتوانید اعداد دیگری را که از نرمافزارهای دیگر به Clipboard منتقل کردهاید با استفاده از کلید Ctrl+V در ماشینحساب وارد کنید. علاوه بر این، اگر History را برای ماشینحساب فعال کردهاید، میتوانید از طریق منوی Edit آن را به صورت کامل کپی یا ویرایش و اصلاح کنید. برای پاکشدن کامل پیشینهمحاسبات نیز گزینهClear را انتخاب کنید.
یادداشتهای مهمتان را روی دسکتاپ بنویسید!
ابزار دیگری که در قسمت Accessories به آن دسترسی دارید، Sticky Notes است. این ابزار ساده که مشابه یک Gadget عمل میکند، به شکل یک برگهیادداشت در دسکتاپتان قرار میگیرد و میتوانید یادداشتهای خود مانند کارهای روزانهتان را در آن بنویسید. میتوانید اندازهاین کاغذ را کوچک و بزرگ کنید. با انتخاب آیکون «+» یک برگهجدید به دسکتاپ بچسبانید و مطمئن باشید که با خاموش و روشن شدن سیستم نیز یادداشتهایتان باقی خواهد ماند.
میتوانید روی این برگه کلیک راست کنید و رنگ آن را با توجه به رنگ تصویر پسزمینهتان تغییر دهید تا همیشه جلب توجه کند.
کاراکترهای خاص را با استفاده از Character Map به نرمافزارتان منتقل کنید
ابزار دیگری که در قسمت Accessories و زیرمجموعه پوشهSystem Tools به آن دسترسی خواهید داشت، Character Map است که از طریق آن میتوانید کاراکترهای خاص را به نرمافزار موردنظرتان منتقل کنید.
اگر در نرمافزار Word با Symbolها کار کرده باشید، حتما با Special character آشنایی دارید. این کاراکترها در کیبورد یافت نمیشوند و میبایست از طرق دیگر آنها را به نرمافزار موردنظر منتقل کرد که سادهترین روش آن استفاده از برنامهCharacter Map است. از طریق این نرمافزار میتوانید تمامی کاراکترهای فونت دلخواهتان را ببینید و کاراکتر موردنظر را انتخاب کنید.
برای انتقال این کاراکتر به نرمافزار موردنظرتان مثل Wordpad، باید پس از انتخاب کاراکتر موردنظر، کلید Select را انتخاب کرده سپس کلید Copy را بزنید تا کاراکتر به Clipboard منتقل شود بعد آن را در نرمافزار موردنظر Paste کنید. میتوانید چند کاراکتر را با هم Select و با هم به نرمافزار مدنظرتان منتقل کنید.
در بسیاری از نرمافزارها نیز میتوانید از قابلیت Drag and Drop استفاده کنید. برای این منظور میبایست روی کاراکتر موردنظر در Character Map کلیک کنید و پس از آن کاراکتر را بگیرید و به محیط نرمافزار ببرید.
اگر گزینهAdvanced view را در حالت انتخاب قرار دهید، میتوانید از امکانات جستجوی این نرمافزار برای پیدا کردن کاراکتر موردنظر در فونت انتخاب شده استفاده کنید.
ماوس، این قطعه کوچک همیشه حاضر در کنار کامپیوتر شما! استفاده از ماوس تقریباً به بخشی جدانشدنی و معمول در کار با کامپیوتر تبدیل شده است. اما این موجود کوچک نیز برای خود ترفندهایی بسیار کاربردی دارد. به خصوص برای افرادی که کار با کامپیوتر بخشی از زندگی روزانه شان است. این ترفند ها تا حدودی جنبه پزشکی نیز دارند میتوانند بسیار به شما کمک کنند.
1- استفاده از ماوس نوری:
استفاده از ماوسهای قدیمی که با گوی کار میکنند را فراموش کنید. ماوسهای نوری از حساسیت بیشتری برخورداند و به همین دلیل کار با آنها به نسبت ماوسهای قدیمی نیاز به فشار کمتر دست و حرکت کمتر مچ دارد. با کمی تنظیم و انتخاب یک ماوس اپیتک میتواند حرکت مچ دست را خود را کمتر و مدت بیشتری از ماوس بدون احساس خستگی استفاده کنید.
2- ماوس پد طبی:
شاید این نوع ماوس پدها را چندان جدی نگیرید، اما واقعاً موثر هستند. ماوس پد های طبی دارای یک بالشتک در پایین پد هستند که مچ دست بر روی آن قرار میگیرد. مهمترین عامل درد مچ در کار با ماوس حالت شکسته و زاویه مچ دست است که در بلند مدت حتی می تواند باعث دردهای مزمن و ماندگار در مچ دست شود اما در ماوس پدهای طبی مچ دست در وضعیت بهتری قرار میگرد و تقریبا ساعد و کف حالت افقی و بدون شکستی دارند که این مسئله در سلامتی مفاصل و خستگی کمتر مچ دست نقش مهمی دارد. ماوس پدهای طبی قیمت بالایی ندارند و در بازار ایران نیز میتوانید مدلهای خوبی از اینگونه پدها را کمتر از یک هزار تومان تهیه کنید .
3- ورزش:
در مورد بسیاری از ما کار با ماوس و کیبورد و یا احتمالا نوشتن تنها کارهایی هستند که با مچ دست خویش در طول روز انجام می دهیم. این در دراز مدت باعث ضعیف شدن مچ دست میشود به طوریکه کمی فشار بیشتر میتواند باعث درد مچ دست شود. با انجام نکات فوق، درد مچ و خستگی حاصل از کار با ماوس به حداقل خواهد رسید اما در شرایطی که فشار بیشتری به مچ دستتان بیاید، دردهایی چندین ساعته را در مچ دستتان حس خواهید کرد. شیوه ساده ای که میتوانید بکار بگیرید، ورزش و استفاده از نرمشهایی است که مچ دست در آن بکار گرفته میشود.
4- اسکرول:
تا کنون فکر کرده اید که چه مدت از زمانی را که با ماوس کار میکنید صرف اسکرول صفحات میکنید؟ به خصوص اگر اهل کار با اینترنت و گردش در وب باشید قطعا مدتی را صرف اسکرول صفحات وب سایتها می کنید. اسکرول با حرکت ماوس باعث تغییر زاویه مچ دست و یا حرکت دست می شود.استفاده از ماوسهایی که دکمه اسکرول را وسط کلیدهایشان دارند می توانند نیاز به حرکت دست دست و مچ را کاهش دهند و طبیعی است که کاری که تنها با حرکت یک انگشت انجام می شود را با مچ دست و یا ساعد انجام نمی دهند.
در نهایت و چنانکه از مطالب بالا مشخص است کمی دقت در انتخاب و خرید ماوس و ماوس پد میتواند سلامتی بیشتر و خستگی کمتری را برای شما به ارمغان بیاورد و البته نباید فراموش کنیم که مچ دستهای ما فقط برای کار با ماوس و کیبورد نیست و برای اینکار نیز ساخته نشده است پس باید سعی کرد به تناسب با نرمشهای خاص آنها را در وضعیت مناسبی نگه داریم.
فیس بوک در حال حاضر یکی از بهترین شبکه های اجتماعی در جستجوگر گوگل به شمار می رود.
امکان ندارد که شما Status خود را به روز نکرده اید و یا عکس هایی را آپلود نکرده اید و یا اینکه تست های عجیب و غریبش را تا کنون امتحان نکرده باشید. ما در روز اندازه موهای سرمان جزئیات خصوصی در مورد زندگیمان را بر روی آن قرار می دهیم جزئیاتی که عموما با دیگران سهیم نمی شویم. فکر می کنیم تا زمانی که قسمت Privacy Setting مان کار می کند ما در امانیم و به خوبی در کنج دایره دوستانمان جا خشک کرده ایم.
اما مسئله این است که آیا ما دقیقا می دانیم که چه کسی دنبال اطلاعات ما می گردد؟ account دوستانمان به خاطر نصب کردن یک Application چرت و پرت هک شده است و یا دایی احمقشون در حال استفاده از اون Account است چرا که دوستتون یادش رفته دکمه Log out را بزند. به خاطر سلامت و امنیت خود و خانوادتان چند نکته هست که هرگز نباید در فیس بوک بگذارید.
در زیر ۵ مورد را که نباید در فیس بوک و یا شبکه اجتماعی دیگری نباید بگذارید آورده ام:
تاریخ کامل تولد خودتان و یا خانواده تان
همه ما عاشق شنیدن " تولدت مبارک" از دوستانمان هستیم و یا این روی Wall فیس بوک برایمان پیغام تولدت مبارک بگذارند. زمانی که شما بدانید که افرادی روز تولد شما را به یاد دارند احساس مطبوعی به شما دست می دهد. اینکه آنها به اندازه ای اهمیت می دهند که برای شما یادداشت کوچکی می گذارند. اما مشکل اینجاست که زمانی که شما تاریخ تولدتان را به طور دقیق قرار می دهید به دزد های هویت این امکان را می دهید تا با دانستن ۳ یا ۴ تکه از اطلاعات شخصی شما، بتوند هویت شما را سرقت کند. بهترین حالت این است که حتی روز تولدتان را هم نگذارید، اما اگر واقعا مجبورید، حداقل سال تولدتان را نگذارید. دوستان واقعی شما این اطلاعات را می دانند.
شرایط رابطه شما
اگر شما در رابطه هستید و یا مجرد هستید، بهتر نیست که در انظار عمومی آن را جار نزنید؟ اینها اطلاعات عمومی مردم را بالا نمی برد. اگر شما به تازگی شرایط خود را به " مجرد" تغییر داده اید، یعنی به افرادی که آویزان هستند، چراغ سبز نشان داده اید. یعنی اینکه من تا حالا در قفس بوده ام و دوباره به بازار برگشتم. این حتی باعث می شود که آنها بفهمند که آیا شما ممکن است در خانه تنها باشید حالا که کسی را ندارید تا شما را به گردش ببرد. بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که این نقطه را خالی بگذارید.
جایگاه کنونی شما
خیلی از افراد هستن که دوست دارند تا قسمت جایگاه کنونی شان را در فیس بوک پر کنند و این به افراد این امکان را می دهد تا بدانند که شما بیست و چهار ساعته کجا هستید؟ مشکل اینجاست، زمانی که شما به همه می گویید که در تعطیلات هستید (یعنی شما در خانه نیستید). اگر حتی شما ذکر کرده باشید که چه مدتی در مسافرید که بهتر هم می شود چرا که دزد ها می دانند که چقدر زمان برای سرقت اموال شما وقت دارند. نصیحت من این است که هرگز این بخش را پر نکنید. شما می توانید بعدا عکس های خود را زمانی که به خانه برگشتید بگذارید. یا اینکه به دوستانتان پیامک بفرستید و به آنها بگوئید که حسابی به شما حسودی کنند چرا که وقتی شما بدنتان را زیر آفتاب روغن می زنید آنها مجبورند با بدبختی سر کار بروند.
واقعیت اینکه در خانه تنها هستید
این واقعیت بی نهایت مهم است که والدین مطمئن شوند که فرزندانشان تحت هیچ شرایطی اینکه در خانه تنها هستند را در Status خود ننویسند. شما هرگز در بین جمعی که غریبه هستند وارد نمی شوید و بگویید که من در خانه تنها هستم، پس چرا این کار را در فیس بوک انجام می دهید. ما ممکن است فکر کنیم که فقط دوستانمان به این Status دسترسی دارند اما واقعا هیچ نظری ندارید که چه کسانی ممکن است آن را بخوانند. Account دوست شما ممکن است هک شده باشد حتی یک کسی ممکن است آن را از بالای سرش در کتابخانه دیده باشد. بهترین اتفاق این است که چیزهایی که قرار است غریبه ها ندانند را تحت هیچ شرایطی در فیس بوک هم قرار ندهید. شما ممکن است محکمترین امنیت را در Privacy Setting خود اعمال کرده باشید اما اگر account یکی از دوستانتان به خطر بیفتد این اعمال امنیت ها هیچ فایده ای ندارد.
عکس فرزندانتان را با اسم کوچکشان Tag نکنید
ما عاشق بچه هایمان هستیم. هر کاری را برای امنیت آنها انجام می دهیم. اما بیشتر افراد صد ها عکس و ویدئو از کودکشان در فیس بوک تگ می کنند حتی بدون اینکه یک ثانیه به این مسئله فکر کنند واقعا خرابکاری بالاتر از این نمی شود که . عکس پروفایل خودمان را با عکس کودکمان عوض می کنیم. ۹ الی ۱۰ درصد از پدر مادر ها تاریخ تولد فرزندانشان و اسم و فامیل کامل آنها را در فیس بوک قرار می دهند حتی قبل از اینکه کودکشان را در بیمارستان تحویل بگیرند. ما عکس کودکمان را قرار داده و خواهر و برادرش را اضافه می کنیم. این اطلاعات می تواند به دست فرصت طلبان بیفتد و از این طریق کودک شما به مخاطره بیفتد. آنها ممکن است از اسم شما و خواهر برادر هایش برای جلب توجه وی استفاده کنند و او را متقاعد کنند که شما و خانواده تان را به خوبی می شناسند.
اگر مجبورید که از فرزندتان عکسی بگذارید حداقل اطلاعات شخصی اش را حذف کنید اطلاعاتی مانند تاریخ دقیق تولدش و اسم و فامیل کاملش. اسم را در عکس ها نگذارید دوستان واقعیتان که هم اسم او را می دانند هم او را دیده اند.
شاید به نظر آدم ریاکار و دو رویی باشم اما اسم فرزندم را از همه عکس ها برداشتم. شاید کار سختی باشد اما از انتها شروع کردم و هر روز در قسمتی اسم او را حذف کردم تا اینکه بالاخره تمام شد.
در آخر هم، قبل از اینکه عکس نفر دیگری را تگ کنید به این فکر کنید که شاید آنها دوست نداشته باشند که عکسشان و یا عکس فرزندشان بنا به هرکدام از دلایل ذکر شده در بالا منتشر شود. شما می توانید لینک عکس ها و یا ویدئو ها را برایشان بفرستید آنها اگر خودشان خواستند از این عکس ها استفاده می کنند.